Chokladprovning

Under varma vår- och försommardagar är det fantastiskt att testa på chokladprovning hos någon som har många års erfarenhet av den ädla frukten kakao. Choklad har en förmåga att framkalla så många känslor, och det bevisas gång efter gång från forskare hur nyttigt och vilka positiva psykologiska effekter choklad har på människors välbefinnande.

Choklad härstammar från kakaobönan som i sin tur odlas Nordamerika, Sydamerika, Afrika och Asien. Det finns totalt 20 arter av kakao, men endast 7 stycken används till framställning av choklad, som vi senare stoppar i oss. Kakaobönor växer på plantor som kan bli upp till tio meter höga, men på plantager där växten odlats fram för framställning av ätbar kakao, hålls dessa växter ner till normal plockhöjd, allt för att underlätta själva plockandet av frukterna. Kakaobönorna innehåller teobromin, ett ämne som är giftigt för många djur. Människan har dock förmågan att bryta ner detta gift, vilket gör att frukten inte är farlig att äta.

Många företag har under de senaste decennierna specialiserat sig på att sälja så kallad chokladprovning. Det hela är en kväll där det finns möjlighet att provsmaka många olika sorters choklad, alltifrån klassiska bitar till praliner. Ofta erbjuds också möjlighet att få lära sig mer om framställning av choklad, odling av kakao och de processer som leder fram till att alla rika smakämnen framhävs och ger en så pass känslomässig upplevelse som choklad faktiskt kan göra. En chokladprovning är en spännande och närmast exotisk upplevelse som passar utmärkt för såväl personalfester som möhippor och födelsedagspresenter.

Beroende på vart du vänder dig för chokladprovning, finns också ofta möjlighet att inte bara testa klassisk choklad, utan också smaksatt choklad, som har blivit allt populärare under senare år. Det är idag inte ovanligt med choklad som smaksatts med såväl lakrits som havssalt, men också med chili. Ett tips är att boka in en chokladprovning en kväll, som senare avslutas med ett gott vin och grillning i goda vänners lag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *