Kebnekaise

I sommar ska jag göra ett resmål inom Sveriges gränser som jag inte gjort tidigare. Jag ska bege mig långt norrut i vårt land och bestiga den högsta toppen vi har, Kebnekaise. Man kan ta sig dit på olika sätt, naturligtvis. Det vanligaste är att man flyger, men att åka tåg eller bil är också alternativ jag har funderat på. Det är oerhört långa sträckor när man kommer uppåt i landet en bit, det är sällan man tänker sig det. Att åka bil är därför ett projekt i sig som verkligen behöver planering, förberedelse och genomförbara idéer. Det hade varit roligt att se Sverige och det gör man ju betydligt bättre genom att åka bil än exempelvis flyg. Men sträckorna är så pass långa att jag valt att avfärda den idén. Åker man tåg så ser man Sverige helt okej men av olika anledningar blir det inte heller en tågresa till Kiruna utan det blir flyget.

kebnekaise

Eftersom jag tar flyget missar jag den delen av resan man annars får genom att åka bil genom Sverige. Men jag får några extra dagar på mig på plats för att göra fler saker. Om du har ett tightare tidsschema är detta absolut att föredra! Väl på plats i Kiruna tar man bussen till ett ställe som ligger ungefär två vandringstimmar från det hotell jag ska bo på som heter Högfjällshotellet. Det ligger i princip precis i basen där man utgår ifrån när man ska börja bestiga Kebnekaise och nå toppen. Det finns naturligtvis andra sätt att lyckas med denna stigning genom att bo på andra ställen och liknande, men detta är ett sätt.

Själva stigningen tar sedan några timmar och ska vara fantastisk har jag hört. Man får be för bra väder eftersom det i klart väder går att se fantastiskt långt. Den utsikten beskrivs som vackrare än mycket. Men är det inte så bra väder så ser man inte så långt. Jag vill ha lagom varmt, soligt och klart väder! Och en bättre kondition! Då blir det perfekt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *