Topptur

Har du aldrig hört talas om en topptur? Det är en av de största trenderna inom skidvärlden för tillfället, så chansen är i sådant fall att du inte åker så mycket skidor. Det finns lite olika namn för topptur. Ett annat vanligt namn är randonnée, vilket egentligen är det franska namnet men som blivit allmänt känt runt om i världen. Ett annat är skidbestigning, som kanske får ses som det svenska ordet. När någon talar om en topptur är det samma sak som en randonnée och skidbestigning.

toppturerifjallen

Men vad är då en topptur. Den enkla beskrivningen är att det är en skidtur i alpin terräng, eller som man också kan kalla det – offpist. Det är en slags utflykt, där man tar sig till ett ställe där utförsåkningen, alltså när man åker nedåt på skidorna, sker på områden där backen inte är pistad. Det är vildmark kan man säga, ingen bestämd och ordnad skidbacke.

Det är viktigt att man har rätt slags utrustning när man går på topptur. Med vanliga skidor och ingen annan speciell utrustning kommer er topptur inte att bli speciellt rolig eller givande. Det finns en slags skida som heter randonnéeskida som passar alldeles utmärkt för detta äventyr. De är både bredare, vilket gör det enklare att åka offpist, och lättare än vanliga skidor. Att de är lättare kommer du att tacka dem för halvvägs in i er topptur. Ska du på topptur så rekommenderas starkt denna typ av skida. Det finns också specifika bindningar och pjäxor som är viktigt att använda sig av. Utan bra pjäxor är det svårt att vandra vilket det inte får vara. Du kommer nämligen att vandra en del. Denna typ av specialutrustning för en topptur hittar du hos Fjellpuls. De har både en butik på nätet och en fysisk sådan i Östersund nära Åre.

Det viktigaste med topptur är dock att man är försiktig. Att ge sig ut själv eller med några andra som aldrig varit på topptur är inte någon bra idé överhuvudtaget. Det kan vara farligt och kan ni inte terrängen så kan det vara direkt livsfarligt. En topptur ska vara genomtänkt och väl förberedd, det är då den blir så fantastisk som den kan bli, och inte så farlig som den annars riskerar bli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *